פניה למוקד מוקד נגישות

תוצאות ניתוח סקר התושבים הגדול!

פילוח מאפייני אוכלוסיית העונים
הסקר הופץ לכלל תושבי המועצה באמצעות השבועון המועצתי, המיילים וקבוצות הוואטסאפ היישוביות, והיה פתוח למענה במשך כ 3 שבועות במהלך חודש יולי.
ענו על הסקר 211 תושבים המהווים מעל ל – 20% מתושבי המועצה המבוגרים. בהנחה שכל עונה מייצג בית אב, מדובר על תשובות של כ -  41% מבתי האב במועצה.

פילוח יישובי של העונים:

  1. קליה – 45 (18% מהאוכ' הבוגרת)
  2. קדם ערבה – 40 (59% מהאוכ' הבוגרת)
  3. מצפה שלם – 19 (19% מהאוכ' הבוגרת)
  4. ורד יריחו – 17 (11% מהאוכ' הבוגרת)
  5. בית הערבה  - 28 (25% מהאוכ' הבוגרת)
  6. אלמוג – 35 (18% מהאוכ' הבוגרת)
  7. אבנת – 27 (33% מהאוכ' הבוגרת)

 

התפלגות הגילאים:

 

גיל

 

מס' עונים

אחוז מאוכלוסיית הגיל

18 -30

36

10%

31 -40

94

37%

41 -50

42

22%

51 – 60

25

18%

61 – 78

13

12%

 
  • משתתף אחד לא ציין את גילו

 

מניתוח התפלגות הגילאים של העונים על השאלון, עולה שקבוצת הגיל שענתה בהיקף המשמעותי ביותר היא התושבים שבשנות ה – 30 לחייהם. מקבוצה זו השתתפו בסקר 37% מהתושבים. קבוצת הגיל הבאה היא אלה שבשנות ה 40 לחייהם, שם ענו 22% ולאחר מכן בני 50-60 ש 18% מהם השתתפו בסקר.

רק 12% מבני 61 ומעלה לקחו חלק בסקר ו 10% בלבד מאלה בני 18-30. בהקשר זה, חשוב לומר שהזמינות של רבים מהצעירים מתחת לגיל 30 נמוכה מאוד: חלקם אינם מתגוררים בפועל בישוב, וחלקם חיילים או סטודנטים.

 

ניתוח תשובות

 

  1. צמיחה דמוגרפית

מועצה: כמעט 60% מהמשיבים היו רוצים לחיות במועצה בגודל בינוני. כ 30% מעדיפים מועצה גדולה והשאר היו רוצים שהמועצה תישאר קטנה.

ישובים: כ 50% מעוניינים בגידול משמעותי של הישוב בו הם מתגוררים, לעומת 30% שרוצים שיישובם יישאר ללא שינוי.

בשאלה של הצמיחה הדמוגרפית במועצה ככלל, מעל 55% מהמשיבים ציינו כי הם מעוניינים בצמיחה משמעותית של אוכלוסיית המועצה בעשורים הקרובים.

חלקם מעדיפים כי הצמיחה תהיה בישובים מסוימים ולאו דווקא בישוב בו הם מתגוררים תוך התייחסות בעיקר ליכולת הכלכלית של הישוב, ליכולת שלו לצמוח בהתאם לאוכלוסייה הקיימת היום (ככל שישוב גדול יותר, היכולת שלו לקלוט גדולה יותר).

התושבים באבנת התייחסו גם לקושי הפיזי במימוש תכנית צמיחה משמעותית.

רבים התייחסות לאופי התושבים כגורם משמעותי בצמיחה הדמוגרפית – סינון קפדני ופנייה לקהלי יעד מתאימים כדי שקליטת תושבים חדשים תהיה איכותית ותביא לצמיחה של המועצה גם בתחומים אחרים.

כמו"כ, עלה הצורך לחזק את הישובים הדרומיים והמרוחקים של המועצה.

 

  1. מאפייני המגורים

המאפיינים החשובים ביותר לשימור בישובים אותם ציינו המשיבים הם: גינון ציבורי, נוף ובטיחות. מיד אחריהם צוינו ההליכתיות, השקט וריכוזיות מבני הציבור.

כ 70% חושבים שיש לשמור בכל מחיר על אופי הבנייה הכפרי ולבנות בתים פרטיים צמודי קרקע. עם זאת, כרבע מהעונים רואים את היתרונות גם בבנייה לגובה של עד 3 קומות. רוב העונים (כ 70%) רואים יתרון גדול לבניית תמהיל מגורים של דירות במגוון גדלים שיוכלו לשרת אוכלוסיות בשלבים שונים של חייהם – צעירים ומבוגרים.

  1. תחבורה

כבישים: מרבית העונים מרוצים ממספר הכבישים במועצה. אלה שלא (כ 30%) חושבים שיש להוסיף כבישים נוספים המקשרים בין חלק מהישובים וכבישים שיקצרו את הנסיעה לאזורים סמוכים (דוגמת גוש עציון).

מעל 50% חושבים שאיכות הכבישים סבירה אך רבים אחרים היו רוצים לראות שיפור באיכות וברוחב הכבישים והתאורה בהם.

שבילי אופניים: ניכר כי יש הסכמה רחבה שחסרים שבילי אופניים, בעיקר לאורך כביש 90 אך גם בין הישובים ובתוכם.

מסוף תחבורתי: הצורך במסוף תחבורתי שישמש לנסיעות בתוך המועצה וממנה עלה מ 65% מהמשיבים, רבים חושבים שאם יוכנסו לשימוש אוטובוסים חשמליים קלים או שאטלים הם יעשו בהם שימוש מדי פעם וכך גם בשילוביות לרכבת קלה/כבדה.

שדה תעופה: כ 50% חושבים ששדה תעופה בבקעת הורקניה יתרום למועצה. כ 30% חושבים שלא.

קישור למוקדים עירוניים: תושבים רבים העלו את הצורך בקישור המועצה למוקדים עירוניים שונים (מעלה אדומים, ירושלים ותל אביב) כדי לאפשר לבני הנוער להגיע באופן עצמאי למקומות אלה.  כמו כן, עלה באופן משמעותי נושא בטיחות הכבישים והצמתים והצורך לשפר אותם.

נקודה מעניינת נוספת שעלתה היא ההצעה לתכנן את התחבורה העתידית ולנסות לצפות מה תאפשר הטכנולוגיה ולא להסתמך רק על הידע הקיים היום. הודגש כי תחבורה ציבורית, שדה תעופה וכד' קשורים קשר הדוק לצמיחת המועצה והתיירות.

 

  1. תיירות

מרכזיות התיירות: 90% מהתושבים חושבים שפיתוח התיירות במועצה חשוב מאוד.

ייחודיות המועצה: להלן התשובות הנפוצות ביותר לשאלה מה מייחד את המועצה: טבע בראשיתי, שקט ורוגע, נוף מדהים לים המלח, חיבור בין תרבויות ועמים, חיבור בין מדינות, הקרבה לירדן, מסלולי טיול, מסלולי אופניים, החורף הכי נעים בישראל, ציר נדידת ציפורים, היסטוריה, תרבות (יריחו, מנזרים).

הרוב חושבים שנכון יהיה לשלב בין תיירות אינטנסיבית לתיירות טבע ולשים דגש בעיקר על התחומים הבאים: טיילות בשמורות הטבע והשטחים הפתוחים, נופשים, תיירות חקלאים ופולקלור ולתת מענה הן לתיירות פנים והן לתיירות חוץ.

 

מתחמי התיירות: לדעת המשתתפים בסקר את מתחמי התיירות יש לפתח במרכזים דוגמת צומת הלידו וכן בסמוך לישובים. מעטים חושבים שיש לפתח את התיירות בתוך הישובים. כמו"כ, עלתה הבקשה  להנגיש ולטפח אתרים ארכיאולוגים ואתרי טבע ונוף לקהל הרחב.

ככל שהתיירות במועצה תפותח באופן משמעותי, רבים ישקלו לעסוק בתחום בהקמת יחידות אירוח, הסעדה, הדרכת טיולים, סדנאות ועוד.

תיירות בתוך הישובים: רבים מאוד (כמעט 70%) חושבים שפיתוח מקומות אירוח בתוך הישובים יכול לאפשר פיתוח של יזמויות מקומיות של תושבים.

נושאים נוספים שעלו: צורך בהקצאת אזורים ליזמויות פרטיות וסיוע להן, קשר הדוק בין הפיתוח התחבורתי לפיתוח התיירות, צורך בשילוט אחד וברור, יתרון הקרבה לירושלים וכמובן חופי ים המלח.

  1. שרותי ציבור

צריכת שירותים: כמעט כל המשתתפים ציינו כי הם צורכים את כל השירותים מחוץ למועצה ובעיקר בירושלים ומעלה אדומים. חלק מהתושבים ציינו כי ילדיהם מתחנכים במועצה.

צרכים מרכזיים: הצרכים המרכזיים שהעלו המשתתפים הם: שרותי רפואה, סופרמרקט גדול ונגיש, בית ספר תיכון ובית ספר יסודי שיהיו מותאמים גם לציבור הדתי, מתנ"ס לחוגים ופעילויות, אולם תרבות, כספומט ומרכז קניות. כ 70% חושבים שיש להקים מרכז ספורט ואולם תרבות מועצתיים. מעל 80% היו רוצים שיוקם מרכז חוגים וכ 50% מעוניינים במרכז מוזיקה.

ריכוז שירותים: מרבית המשתתפים חושבים כי יש לרכז את שרותי המועצה במקום אחד ובמיוחד שרותי מסחר ובריאות. כמחצית מהמשתתפים חושבים שאת התרבות ומערכות החינוך יש להשאיר בישובים.

זרם חינוכי: 45% מעוניינים בחינוך ממלכתי, 40% רוצים חינוך מעורב ואילו 15% רוצים חינוך דתי.

  1. תעסוקה

ענפי תעסוקה: ענפי התעסוקה המרכזיים שלדעת המשתתפים יש לפתח במועצה הם: תיירות, חקלאות ומסחר. בנוסף צוינו גם תעשייה, משרדים ומתחם למרחב עבודה משותף (דוגמת we work).

מוקדי תעסוקה: כמעט 70% חושבים שמוקדי התעסוקה צריכים להיות הן בישובים והן במרכז המועצה בהתאם לאופי העיסוק.

יזמויות: הרוב (כמעט 70%) חושבים כי יש לגוון את התעסוקה בישובים על ידי הקצאת קרקע ליזמויות בתוך הישובים. נושא עידוד היזמויות חזר על עצמו וכן חזר הצורך בתחבורה נגישה שתקל על הניידות בין אזורי התעסוקה בישובים ומחוצה להם.

  1. חקלאות

חשיבות החקלאות: מעל 70% חושבים שיש לשמר ולטפח את החקלאות במועצה.

תושבי המועצה רואים בחקלאות ערך נופי, כלכלי, אקולוגי, מורשת והתיישבות וכן ערך תיירותי.

פיתוח החקלאות: האמצעים העיקריים שיאפשרו את פיתוח החקלאות כמקור לתעסוקה ופרנסה הם: פיתוח תעסוקה תומכת חקלאות, הגדלת ההשקעה במחקר ופיתוח, פיתוח תשתיות וכמובן הגדלת השטח החקלאי.

מטיילים: כמעט מחצית מהעונים חושבים שיש לקבוע מדיניות והנחיות להסדרת תנועת מטיילים באזורים החקלאיים במרחב.

נושאים נוספים שעלו בהקשר זה: הצורך להיזהר מהסתרת הנוף של ים המלח על ידי "חקלאות גבוהה", רצון לפתח חקלאות סביבתית (וחדשנות), עידוד צעירים לעסוק בחקלאות, מתן הזדמנות לחקלאות של יחידים.

 

  1. סביבה ושטחים פתוחים

אנרגיה מתחדשת: על השאלה: "האם תהיה/י מוכן/ה לקבל בתחום המועצה פרויקטים אנרגטיים של אנרגיה מתחדשת שיש להם ערך סביבתי לאומי, אבל כרוכים בפגיעה פוטנציאלית בנוף ובתפיסת שטחים פתוחים" . כ 60% ענו שתלוי אילו.

קו החוף ושטחים פתוחים: כמעט 80% חושבים שיש לחזק את ההגנה על קו החוף כשטח פתוח טבעי במידה רבה ואחוז דומה חושבים כי שטחים פתוחים בעלי ערכי טבע ונוף ייחודיים צריכים לקבל הגנה מיוחדת מפיתוח במידה רבה ורבה מאוד.

מוקדים מרכזיים: תושבים רבים ציינו את הסביבה הקרובה ליישובם כבעלי משמעות עבורם וכן את המבנים באזור הלידו, חופי הים, נקודות תצפית, נחלים ועוד.

על מנת לשמור על צביון המרחב והשטחים הפתוחים, ציינו רבים את הצורך לשמור על ניקיון וטיפוח, הימנעות מבנייה, אכיפה וניהול.

 

  1. נושאים נוספים

תושבים רבים ראו בשאלון הזדמנות להעלות נושאים נוספים, עליהם לא נשאלו. להלן לקט מהסוגיות שעלו במסגרת השאלון ושיש לתת עליהן את הדעת:

  • חינוך והקמת בתי הספר – זרמים שונים.
  • סביבה וקיימות – שמירה על מרחב פיתוח מותאם, מיחזור ושמירת טבע.
  • נסיגת ים המלח
  • צמיחה דמוגרפית – גיוון באוכלוסייה, שמירה על צביון הישובים הקיימים והקמת ישוב חדש, התייחסות לצעירים ורווקים.
  • תרבות
  • חופי הים והגישה של התושבים אליהם.
  • שמירה על צביון המועצה.
  • שרותי המועצה,
  • חשיבה עתידית על הגיל השלישי.

 

 

סיכום התוצרים: יערה טופל כהן

לתוצאות המלאות של הסקר לחצו כאן

 

האחריות הינה של המבקר בלבד, והמועצה אינה אחראית בכל צורה שהיא לטיב ו/או לתוכן האתר והאמור באתר הינו בגדר המלצה בלבד

עיצוב: Ronnie Baruch | תכנות: tq.soft