פניה למוקד מוקד נגישות

עין פשחה

שמורת הטבע עינות צוקים (עין פשחה)

לפעמים יש טיולים שמזכירים לנו איזו פינה באירופה, או במרוקו, או יוון. זה לא המקרה בשמורת טבע עינות צוקים – מקום כל כך מיוחד, אין בשום מקום אחר בעולם! נתחיל מזה שזו השמורה הנמוכה ביותר בעולם – היא יושבת ממש על שפת ים המלח, בלב המקום בו התרחש השבר הסורי אפריקאי שזעזע יבשות. העובדה הזו הופכת אותה לחד פעמית, עם תנאים גיאוגרפיים ונופיים שהם באמת יוצאי דופן. ערבוביה משונה של מדבר, שיש בו גם שפע של נביעות מים מתוקות, ליד ים מלוח, חיות מדבריות ליד חיות של בתי גידול לחים, ומעל כולם – ציפורים הנודדות בדיוק מעל השמורה מדי אביב וסתיו.

בואו נתחיל להעמיק קצת בפלא הזה שנקרא שמורת טבע עינות צוקים, או בשמה הערבי והנפוץ יותר – עין פשחה.

מה בשמורה
|
מסלול טיול מעגלי, שייקח אתכם בין נפלאות השמורה – בריכות, נחלים, חיות ונופים יפיפיים. המסלול הוא קליל, שטוח, מוצל בחלקו ומאפשר לכל הגילאים ללכת בקלות. במהלך הטיול תגלו כי שמורת עינות צוקים היא המקום שבו המספר הגדול ביותר של נביעות בכל מדבר יהודה, מה שהופך אותה לנווה מדבר יפיפה ומרשים.

השמורה החבויה השם הזה מבטיח, ומקיים. השמורה החבויה היא בדיוק מה שאתם מדמיינים – טבע פראי וסבוך שצופן בתוכו הפתעות וגילויים. ננסה לפרט מעט, בלי להרוס יותר מדי מההפתעות. השמורה החבויה היא בית גידול למינים רבים של חי וצומח, חלקם אנדמיים לאזור זה. כדי להגן עליהם הוחלט שהטיול בשמורה יהיה בליווי מדריך בלבד, ובאופן מוגבל. הבונוס עבורכם – הדרכה על ידי מדריך מקומי שמכיר את כל סודות השמורה, טיול בטבע שהוא שמור, פראי וטבעי כמעט לגמרי, והכי חשוב – הידיעה שהטיול שלכם לא פוגע בטבע. במהלך הטיול תעברו בין בריכות גדולות, נחלים קטנים, מגדל שמירה ישן וציורי, שבילים שהצמחייה בהם כל כך סבוכה שבקושי אפשר לעבור, ושבילים רחבי ידיים שמאפשרים לכם להשקיף הרחק אל הרי מואב בירדן ומצוק ההעתקים במדבר יהודה. תראו דגי מים מתוקים, זוחלים, חרקים ואם יהיה לכם מזל גם חמורים. הם הובאו לאזור לפני שנים רבות כדי לדלל את הצמחייה, ראו כי טוב ונשארו, ועכשיו הם חיים בטבע, ומדי פעם באים להגיד שלום למטיילים
בימי שישי ושבת בשעות 12:00,10:00, 14:00, מתקיימים סיורים מודרכים ללא תשלום. הסיור יוצא מהחנות במפלס התחתון, משך הסיור כשעה. את הסיורים ניתן להזמין ממרכז ההדרכה המרחבי (קומראן).
ניתן לסייר בשמורה גם עם מדריך פרטי מטעם רשות הטבע והגנים בתשלום או מדריך לבחירתכם (שעבר השתלמות בטיחות). בין החודשים אמצע דצמ’- אמצע יוני- לא מתקיימים סיורים.

תצפית על ים המלח באחד הקטעים בטיול תגיעו לחלק המזרחי ביותר בשמורה, ממנו ניתן לצפות על ים המלח, ולראות בעיניכם את המרחק הגדול של נסיגת הים. שלט אדום קטן מסמן את המקום בו היה החוף בשנת 1968. המרחק שנפער בין איפה שפעם היה קו החוף, לקו החוף הנוכחי רצוף קטעי מלח, בוץ שחור, דברים שנסחפו. אפשר בקלות לדמיין איך לא מזמן הכל היה מוצף מי ים. זו הזדמנות נהדרת ומוחשית ביותר, לדבר על אוצר הטבע הזה ועל חשיבותו לאדם ולטבע. התצפית הזו היא אחת הנקודות החזקות והמרגשות ביותר בטיול ולא כדאי לפספס אותה.

חווה חקלאית קדומה החווה היא מתקופת בית שני ונמצא בה מתקן שהיה כנראה מתקן להפקת בושם האפרסמון המפורסם – הבושם היקר והמסחרר ביותר של העת העתיקה.

מצד קדרון (חירבת מזין) במצד תמצאו מגדל, מספנה, בורות מים ומעגן סירות. האתר היה פעיל בתקופת שלטונו של אלכסנדר ינאי, וחלק מהחוקרים סבורים שהמעגן היה מעגן מלכותי, אולי אפילו עבור המלך עצמו. המעגן הוא עדות לכך שבתקופה זו היה ים המלח עורק תחבורה בין יהודה למואב. בחפירות שהתקיימו בו ב – 2002 נמצאו מטבעות רבים. היום ניתן לצפות במקום ולדמיין את סירות הפאר שנכנסו אל המעגן אחרי שיט מוצלח בים המלח, עלו על כבש מיוחד ונשטפו במים מתוקים, המולת הימאים, העבדים והמשרתים, ומי יודע, אולי אפילו אלכסנדר ינאי בעצמו. שימו לב, נכון לעכשיו אין אפשרות להיכנס אל המצד, אבל בקרוב הוא יפתח שוב.

השכשוכיות ובריכת התמר מה אנחנו רוצים בסוף כל טיול? קצת לנוח, בריכה קרירה לרחוץ בה, לתת לילדים לבלות במים, מקום לעשות בו פיקניק נחמד. או במילים אחרות – בריכת התמר.
במהלך הטיול הבנתם עד כמה הטבע במקום הוא שברירי ויש לשמור עליו. כדי לאפשר במקום רחצה בלי לפגוע בבריכות המים הקיימות, נבנו במקום כמה שכשוכיות ובריכה אחת גדולה – בריכת התמר. הבריכות מקבלות מים מן המעיינות הטבעיים, אך הרחצה בהן לא מהווה שום פגיעה בטבע. לידן נבנה מתחם פיקניקים עם הצללה ושולחנות פיקניק. חשוב לדעת – השכשוכיות פעילות כל השנה, אך בריכת התמר פתוחה מדי יום בחודשים יולי-אוגוסט ומאמצע מרץ עד סוף נובמבר בסופי שבוע וחגים בלבד.

החי והצומח
שמורת עינות צוקים היא לא גדולה, אבל היא בית גידול למגוון עצום של צמחים ובעלי חיים. התנאים בה הם כל כך ייחודיים, שלא מעט מין המינים בה הם אנדמיים, כלומר גדלים אך ורק פה. לכן, לא פלא שהיא הפכה להיות מרכז למחקרים וסקרים אקולוגיים ומקום בו ניתן ללמוד הרבה על עולם הטבע.

במהלך הטיול תבחינו בוודאי בדגי מים מתוקים, מחזה נדיר ומפליא באזור ים המלח. אלו הם נאווית ים המלח, נאווית כחולה, אמנון הירדן ואמנון מצוי. עוד תמצאו מגוון עצום של חרקים, עטלפים, שפני סלע, דורבנים ולעת לילה יגיעו לשמורה גם הטורפים – תנים, זאבים וצבועים. די מדהים לחשוב שאפשר לטייל בתוך הטבע הפראי הזה, באיזון מופלא בין צרכי אדם וטבע.

השבר הסורי אפריקאי הוא נתיב נדידת הציפורים באביב ובסתיו, מה שהופך את עינות צוקים בעונות אלו לתחנה נהדרת לצפייה בציפורים הנודדות, מחקר ולימוד עליהן. רשות הטבע והגנים מקיימת בעונות אלו פעילויות מיוחדות של טיבוע ציפורים, למידה ויצירה עליהן. זוהי חגיגה מיוחדת לילדים ומבוגרים חובבי צפרות.

חובבי צמחים ישתהו בוודאי מהערבוב החינני במקום בין צמחיה שאוהבת מליחות כמו אשלים ומלוח קיפח וצמחייה מובהקת של מים מתוקים. בין אלו לאלו תמצאו גם את צפצפת הפרת, עצי תמר, קנה מצוי, סוף מצוי ועוד. חגיגה בוטנית שלא היתה יכולה להתקיים יחד בשום מקום אחר בעולם.

בונוס למתקדמים
ממש מול עינות צוקים, על סלע הצמוד לכביש מצידו המערבי, תמצאו סימון מוזר – P.E.F 390. הכתובת המקורית סומנה על הסלע בשנת 1900 על ידי ארכיאולוג בשם מקליסטר, נציג הקרן הבריטית לחקר ארץ ישראל – Palestine Exploration Fund, ומכאן הסימון F.E.P. מקליסטר רצה לעקוב אחרי גובה פני הים, ובשנת 1900 הגיע אל נקודה זו בסירה, וסימן את הסימון הראשון – 390 מטר מתחת לפני הים. במשך 13 שנה התקיים המעקב, עד שפרצה מלחמת העולם הראשונה והחוקרים שבו לאירופה. עצוב לחשוב על המרחק הרב בין המקום אליו הגיעו ב – 1900 בסירה, לקו החוף הנוכחי. בשנת 1968 נסלל במקום כביש, ועל מנת לא לפגוע בכתובת ההיסטורית, בוצעה סטייה קטנה בדרך. לא ניתן לעצור במקום, אבל בנסיעה איטית תוכלו בקלות להבחין בכתובת..

על פי הנחיות משרד הבריאות, הכניסה לאתרי רשות הטבע והגנים היא ברישום מראש בלבד דרך אתר רשות הטבע והגנים.

פרטי קשר

מייל- st.einot-tzokim@npa.org.il

כתובת – השמורה שוכנת בצפון ים המלח 3 ק"מ דרומית לקיבוץ קליה על כביש 90. בוויז: שמורת טבע עיינות צוקים (עין פשחה)

טלפון- 02-9942355

שעות פעילות –

ביולי-אוגוסט

א'-ה' ושבת 08:00-19:00

שישי 08:00-17:00

 

האחריות הינה של המבקר בלבד, והמועצה אינה אחראית בכל צורה שהיא לטיב ו/או לתוכן האתר והאמור באתר הינו בגדר המלצה בלבד

עיצוב: Ronnie Baruch | תכנות: tq.soft